Live Top 5 van… Wouter Daemen - reEditors

Live+top+5+Wouter+Daemen+reEditors

🇬🇧 Most of Gigit’s updates and blogs are in Dutch. The app is in English though, so feel free to use it :)

 

Sommige fans zijn zo verslaafd aan de live muziek van hun idolen, dat ze zelf het podium beklimmen om hun favoriete nummers te vertolken. Tribute bands zijn booming! Tribute festivals schieten als paddenstoelen uit de grond en ook de grote popzalen programmeren “de copycats” maar wat graag. 

Grote kans dat je in deze programmeringen reEditors voorbij hebt zien komen; de Nederlandse Editors tribute. Al jaren touren ze door binnen- en buitenland om Editors-fans te verblijden met een extra live-portie Editors. Frontman Wouter Daemen is naast “imitatie-Tom” ook fervent concert- en festivalganger. We vroegen hem naar zijn Live Top 5. 

5. Face Tomorrow, Ell Nino 20??

Wat een energie! De Rotterdamse rockband Face Tomorrow knalde van het podium op lokaal festival Ell Nino in het Limburgse Ell. Helaas ging de band in 2012 ter zielen. Ze speelden sinds 1997 door het hele land, maar bleven ondergewaardeerd als je het mij vraagt. Hun optreden op Ell Nino staat voor mij symbool voor al die toffe optredens die ik op kleine, lokale festivals zag: broedplaatsen van nieuwe muziek, georganiseerd door gepassioneerde vrijwilligers en dé plek om bandjes te ontdekken. 

4. Korn, Pinkpop 2000

Was dit het beste optreden dat ik ooit zag? Verre van! Zeker met terugwerkende kracht gaat dit muzikaal gezien niet bepaald de boeken in. Maar persoonlijk was het wel een van de meest memorabele gigs die ik ooit bijwoonde. Het was namelijk mijn eerste grote festivalshow als 15-jarige. Gespannen en een beetje naïef stond ik met mijn vrienden vooraan. Het publiek ontplofte bij het eerste nummer. In de hectiek was ik binnen één minuut iedereen kwijt en totaal gedesoriënteerd. Hoe ik uiteindelijk (in het pre-smartphone-tijdperk) iedereen weer terug gevonden heb, weet ik niet meer. Maar ik was een unieke concertherinnering rijker!

3. A Perfect Circle & Deftones, Ahoy 2003

Maynard James Keenan: do I need to say more? Tool, Puscifer, A Perfect Circle, wijn (hij blijkt niet onverdienstelijk wijn te maken), alles wat deze man aanraakt is goud. Ik kwam deze avond eigenlijk voor Deftones, maar na A Perfect Circle bleef ik met open mond achter. Bezwerend en hypnotiserend van begin tot eind. Nog steeds kippenvel als ik er aan terugdenk. 

2. De Staat in the Round, Vasim Nijmegen 2017

Als Nijmegenaar én live-muziekliefhebber ben ik natuurlijk groot fan van De Staat. Wat een (live) band! In november 2017 speelden ze een bijzondere thuiswedstrijd in Nijmegen. Met hun spectaculaire “In the Round” shows (waarbij het podium in het midden van het publiek stond) overtroffen ze al hun voorgaande (ook al te gekke) liveshows. De Staat, en met name deze In the Round show, is hét toonbeeld van alles wat ik zo fantastisch vind aan deze stad: durf, prikkelend, creatief, vernieuwend maar niet pretentieus, groot genoeg maar nog altijd kleinschalig. Een ware nummer 1, ware het niet dat ik één band nog niet genoemd heb...

1. Editors, Effenaar 2005 (of 2006…) 

Tja, mijn nummer 1 is niet zo verrassend natuurlijk: Editors. Ik durf niet te zeggen hoe vaak ik ze live heb gezien (ik had nog geen Gigit ;) ), maar bij de eerste keer dat ik ze zag, in de Effenaar in Eindhoven, werd het zaadje geplant voor de liefde voor deze band. Het waren nog jonge muzikanten, maar ze maakten meteen een verpletterende indruk. Ik had nog totaal geen beeld bij de band en was daardoor totaal verrast door het voorkomen van de tengere en jonge Tom Smith. Hij matchte totaal niet met de zware stem die ik kende van de plaat. Ik dacht eerst nog dat het de roadie was die op het podium stond :) Tom en zijn mannen bliezen me totaal omver. En dat doen ze nog steeds. Ik geniet er elke keer weer van om hun muziek tot in de haarvaten uit te pluizen. Het was dan ook extra bijzonder toen we pas geleden met reEditors op hetzelfde podium in Eindhoven stonden als Editors toen. De cirkel is rond! (maar we gaan evengoed nog effe door ;) )

-Bovenstaande video is dan wel niet van het optreden in de Effenaar, maar je krijgt een idee van Editors anno 2005/2006 :)

(Foto in header: Carlo van den Heuvel)

MEER TOPLIJSTJES

Check vooral ook even de andere toplijstjes. En vergeet vooral niet jouw eigen top 5 aan je Gigit Live Archief toe te voegen!

All the concerts you’ve been to, in one app!

Gigit AppThe Best Gigs