Gijs' Live Top 5

gijstop5.png

🇬🇧 Most of Gigit’s updates and blogs are in Dutch. The app is in English though, so feel free to use it :)

 

We houden van toplijstjes. We kunnen er uren over praten en discussiëren. We zullen het nooit eens worden, maar dat hoeft ook niet. Het blijft gewoon leuk discussie materiaal. Zeker als het gaat over de beste concerten die we ooit meemaakten. Deze week deelt Gijs, geestelijk co-ouder van Gigit, zijn top 5.

5. Justice, Pinkpop 2008

“We moéten zometeen naar Justice”, commandeert een vriend me op Pinkpop 2008. “Zijn dat niet die blije gasten van do the D-A-N-C-E ?”, vraag ik.

Nietsvermoedend loop ik de 3FM-tent binnen. De muur van Marshall speakers op het podium doet al vermoeden dat het wel eens een luidruchtig feestje kan worden. Dan klinken de eerste bombastische tonen van Genesis, de openingsplaat van hun album “†”. De rest is geschiedenis. En één grote waas. Een klein uurtje later strompel ik beduusd en drijfnat van het zweet de tent uit. Die Franse heren weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen, nom de dieu. De combinatie van snoeiharde beats, diepe bassen, hardrock invloeden, maar vooral het feit dat ik totaal iets anders had verwacht, maakte dit een legendarisch optreden.

Rare jongens zijn het trouwens wel, die Fransen. Check vooral even hun docu A Cross the Universe die vlak voor hun optreden op Pinkpop werd opgenomen...

4. Them Crooked Vultures, Heineken Music Hall 2010

Op Lowlands 2009 waren ze er ineens, als surprise act: Queens of the Stone Age frontman Josh Homme, bonusheld Dave Grohl en niemand minder dan de bassist van Led Zeppelin, John Paul Jones. Een “supergroep” zoals ze dat dan noemen. Het woord verspreidde zich snel, waardoor het overvol was in de tent en ik er weinig van meekreeg.

Een klein jaartje later was er echter een herkansing: Them Crooked Vultures kwam naar de toenmalige Heineken Music Hall (nu AFAS Live). Lekker opgewarmd door And So I Watch You From Afar, beginnen de 3 helden aan de live vertolking van hun eerste (en vooralsnog helaas enige) album (gelukkig is het na een tijdje verdwenen te zijn wel weer terug op Spotify :)). Maar of het nu daadwerkelijk de muziek is of het feit dat ik toch een beetje starstruck was… het blijft een onbetwiste top 5 notering.

3. De Staat, Doornroosje 2013

Ik wil niet nostalgisch doen en zeggen dat de vroegere, kleine, onpraktische zaaltjes toffer waren dan de grote, vernieuwde, moderne poptempels, maar het oude Doornroosje in Nijmegen is toch wel zo’n plek waar je af en toe naar terug verlangt. Echt zo'n plek om "even een bandje te gaan kijken". Zeker als daar huisband De Staat op de planken staat.

Op 18 september 2013 presenteerden zij hun album I_CON. Ik had ze al vaker op festivals gezien, maar toch wisten (en weten) ze telkens weer te verrassen. Ook deze avond. Ze knallen weer van het podium met hun vreemde mix van rock, psycho, disco? Wat is het eigenlijk? Het is gewoon de beste live act van Nederland. Punt.

2. Foo Fighters, Lowlands 2005

Ik kan er niks aan doen, maar Dave Grohl blijft mijn held. Ja, hij is soms een beetje té Amerikaans, té cheesy, té cliché… maar hij is ook de man van Nirvana, Them Crooked Vultures en Probot. En dan speelde hij ook nog mee bij o.a. Queens of the Stone Age, Garbage, The Prodigy, Nine Inch Nails, David Bowie, Paul McCartney, Ghost, Melvins, Slash en zelfs Diddy en The Muppets (ik heb er maar even een playlistje van gemaakt :)) Én good-guy-Grohl is natuurlijk ook nog eens de frontman van Foo Fighters. Een band waar ik thuis relatief weinig naar luister, maar live een van mijn favoriete acts is. Onze Dave zal vast elke avond hetzelfde kunstje doen, maar toch weet hij elke keer weer quasi-nonchalant kauwgum-kauwend het hele publiek het idee te geven dat vanavond toch écht een heule bijzondere avond is. Ik trap er in elk geval elke keer weer in :)

Helaas heb ik nog geen Gigit om te checken hoe vaak ik Dave Grohl (in welke hoedanigheid dan ook) nu live heb gezien, maar Foo Fighters op Lowlands 2005 maakte het meeste indruk. De bomvolle Alpha helemaal uit zijn dak. Oh ja, de rest van de band was er trouwens ook.

1. Fink & het Concertgebouw Orkest, Concertgebouw Amsterdam, 2013

Sommige artiesten komen gewoon rechtstreeks bij je binnen. Je weet niet precies waarom, je kan het niet uitleggen (moet je ook niet proberen), het is gewoon zo. In mijn geval geldt dat voor Fink. Vanaf de eerste keer dat ik hem live zag, in een superkleine setting in het mooie Roepaen te Ottersum (of all places) in 2010, was ik verkocht.

Wederom is het jammer dat ik nog geen Gigit heb, want ik ben wel benieuwd hoe vaak ik hem daarna eigenlijk nog live bezig heb gezien. Eén ding staat in elk geval vast, het concert samen met het Concertgebouw Orkest staat bovenaan mijn lijstje. Een van de beste orkesten van de wereld, met (wat mij betreft) de beste singer-songwriter van de wereld, in een indrukwekkend gebouw met misschien wel de beste akoestiek van de wereld. Mijn onbetwiste nummer 1.

Check vooral ook even de andere toplijstjes. En/of stuur jouw Live Top 5 naar hello@getgigit.com

Heb je jouw top 5 al aan je Liveline in de app toegevoegd?

All the concerts you’ve been to, in one app!