Geert's Live Top 5

Geert_top5.png
 

Waar we ook komen, wie we ook spreken, we raken niet uitgepraat over de beste (en slechtste) concerten die we ooit zagen. Dus waarom zouden we dat niet delen met z'n allen? Onze eigen Geert trapt alvast af en beantwoordt de kampioensvraag: Wat waren de beste 5 concerten die jij ooit zag? 

5. Moby, Mundial Festival 2011

Op een overwegend nat Mundial Festival, dat helaas niet meer bestaat, sloot een van mijn vroegere helden het festival af: Moby. Moby bracht in 2011 het album ‘Destroyed’ uit, een downtempo album dat mij niet heel erg kon bekoren, en bij velen waaronder ikzelf heerste de verwachting dat Moby dit album zou komen promoten in het Leijpark te Tilburg. Niets was minder waar: Moby had een compleet gezelschap opgetrommeld waarmee hij een ‘greatest hits’ set weggaf dat het complete publiek in vuur en vlam zette. Hoogtepunt: de 7 minuten durende rave ‘Feeling So Real’ waarmee hij deze legendarische set afsloot.

4. Baskerville, Sziget Festival 2010

Een festival dat ik in die tijd meermaals bezocht. Met name in de wat kleinere elektronische stage Meduza gingen de voetjes van ons gezelschap regelmatig van de vloer. Een hele bijzondere ervaring was het optreden van Baskerville. Een volle, hoofdzakelijk met Nederlanders gevulde Meduza, ontplofte op een manier die ik niet vaak mee heb gemaakt. In datzelfde jaar vond er overigens nog een geweldige show plaats, welke net buiten mijn top5 is gebuiteld: Simian Mobile Disco. Voor de liefhebber zeker de moeite waard om hun opgenomen livesessie op Sziget eens terug te luisteren.

3. Arcade Fire, Pinkpop 2014

“Between the click of the light and the start of the storm…” Waarschijnlijk de meest absurde festivalshow die ik tot nu toe mocht meemaken. De eerste keer dat ik een van mijn favoriete bands live mocht zien was meteen een spektakel van jewelste. Los van het feit dat mijn vrienden en ik al bij de eerste noot euforisch waren over de kwaliteit van het concert, zorgde het weer voor een onvergetelijke avond. Door een megastorm die over Megaland Landgraaf trok zocht zo’n beetje iedereen dekking onder de schaarse tentdoeken die waren opgesteld aan de achterkant van de wei. De band bleef echter heerlijk doorspelen en met een aantal enthousiaste fans danste we het volledige concert gewoon door, waarbij de confetti je door de wind om de oren vloog. Achteraf bleek dit niet zo heel slim, aangezien op het hoofdpodium Eric Corton aan iedereen vroeg om gehurkt op het gras plaats te nemen in afwachting van de show van Metallica.

2. LCD Soundsystem, 013 Tilburg 2010

Op 7 september 2010 brachten James Murphy en co een bezoek aan mijn studentenstad Tilburg. Een exclusieve Nederlandse show waar ik zeker kaarten voor moest hebben, aangezien de band eerder al had aangekondigd dat dit voorlopig de laatste tour zou zijn (gelukkig zijn ze inmiddels weer druk bezig en gaven ze een eveneens geweldige show weg op Best Kept Secret in 2018). Niet eerder had ik deze band live mogen aanschouwen en mijn verwachtingen waren op basis van de diverse albums dan ook torenhoog. In de toen nog iets kleinere, grote zaal van 013 was het, van begin tot eind, twee uur lang genieten en meezingen.

1. Arcade Fire, Best Kept Secret Festival 2017

Hey, daar zijn ze weer :) Waar ik persoonlijk dacht dat Arcade Fire het optreden in 2014, mede door de unieke weersomstandigheden, nooit zou kunnen verbeteren, was het in 2017 op Best Kept Secret raak. Met veel bombarie werden de nieuwe singles in aanloop van het album ‘Everything Now’ een voor een bekend gemaakt. Een dag voorafgaande aan het optreden, werd de laatste track ‘Creature Comfort’ officieel gereleased. Op weg naar het festivalterrein werd deze, naar mijn mening beste song van het album, dan ook meermaals gedraaid. In plaats van een storm was het weer dit keer heerlijk zonnig en na een dag vol mooie optredens sloot Arcade Fire het hoofdpodium op zaterdag af. De set begon met klassieker ‘Wake up’ en bestond vervolgens uit een perfecte mix van oud en nieuw materiaal. Persoonlijke hoogtepunten ‘Rebellion’ en ‘No Cars Go’ werden door het complete publiek meegezongen en raakte de vele aanwezigen tot op het bot. Puur genieten en nu ik dit allemaal op papier zet kan ik écht niet meer wachten tot het festivalseizoen dit jaar voor mij begint.

arcadefire.png

Check vooral ook even de andere toplijstjes. En/of stuur jouw Live Top 5 naar hello@getgigit.com

Of voeg ze gewoon even toe aan je Gigit Liveline natuurlijk :)

All the concerts you’ve been to, in one app!

Gigit AppThe Best Gigs