De 10 beste gigs van september

🇬🇧 Most of Gigit’s updates and blogs are in Dutch. The app is in English though, so feel free to use it :)

 

September, de maand waarin je nog aardig wat zonnestralen en fijne festivalletjes mee kon pikken. Of had jij de festivalwei alweer ingeruild voor de poppodia? Waar je ook was, er was genoeg te beleven! Dit waren volgens jullie de 10 beste gigs van september.

10. TAPE TOY @ Zomerpop 

“Wat is dit leuk zeg”

TAPE TOY maakte wat meters in de muzikale wandelgangen dit jaar. Er wordt veel gepraat over de Amsterdamse poprockers. Dat is ook niet zo gek, want ze spelen veel en elke keer weten ze weer nieuwe zieltjes te veroveren. Op Zomerpop verrasten ze weer een nieuwe lichting. “Ik kende ze niet, maar wat is dit leuk zeg!”, “Supertof”, “Lekkere rock”.

9. Will and the People @ Q-Factory

“Almost perfect”

Er worden behoorlijk wat jubilea gevierd dit jaar. Het ene festival bestaat 50 jaar, menigeen band viert een 20 jaar album-jubileum en venue Q-Factory in Amsterdam viert haar 5-jarig bestaan. En met wie kun je dat beter vieren dan Will and the People? 100% feestgarantie met deze Britten. “Supersupervet”, “Gekkenhuis”, “Wat een feest!”.

8. Inhaler @ Appelpop

“Zo vader zo zoon”

Jaja, frontman Elijah Hewson is de zoon van Bono (en stiekem hoor je dat ook wel), maar Inhaler heeft geen papa-referentie nodig. De band spreekt voor zichzelf. Geïnspireerd door bands als Joy Division en The Stone Roses weten de jonge Dubliners op eigen kracht harten te veroveren. Afgelopen maand waren ze onder andere in de Merleyn in Nijmegen, de bovenzaal van Paradiso en op Appelpop in Tiel te bewonderen. “Heel tof”, “Lekker”, “Gaan we meer van horen”.

7. Willem @ Rijksmuseum

“Nederlandse kunst in het Rijks”

Het is een bijzonder jaar voor Willem de Bruin. Na een donkere periode in zijn leven kwam hij in 2018 met zijn solo-album “Man in nood.” De tour die volgde sloot hij dit jaar af in een uitverkocht Carré, hij deed een aantal reünie-gigs op onder andere Pukkelpop en Lowlands met zijn Opposites-maatje Big2 en als kers op de taart speelde hij deze maand een bijzonder concert in het Rijksmuseum. “Bijzondere locatie, indrukwekkende show”, “mooi Mooi MOOI!”, “Nederland op zijn mooist”.

6. Hozier @ AFAS Live

“Power & love”

Het is alweer 5 jaar geleden dat Andrew Hozier-Byrne, alias Hozier, een grote hit scoorde met “Take me to church”. Hij bleek een blijvertje. In vele popzalen en festivals was de Ierse singer-songwriter op het podium te vinden. Afgelopen jaar bracht hij het album “WASTELAND, BABY!” uit. Afgelopen maand liet hij de AFAS horen hoe dit live klinkt. “Wat een stem”, “Wat een energie”, “Held”, “Pure liefde”

5. De Staat @ Appelpop

“On fire”

Tja, wat moet je nog zeggen over De Staat? Misschien gewoon niet teveel. Ze doen hun ding. En dat doen ze goed. Heel goed. Elke keer weer. En deze maand deden ze dat onder andere op Appelpop. “Gotta love them”, “Bazen”, “Wat een knaller”.

4. Oh Sees @ Paradiso

“Gekkenhuis”

Oh Sees is al heel wat jaartjes bezig. Al in 1997 startte frontman John Dwyer met het releasen van zijn eigen muziek. Nu, 22 jaar later, heeft hij heel wat bandleden en bandnamen (Orinoka Crash Suite, Orange County Sound, The Ohsees, The Oh Sees, Thee Oh Sees) versleten, maar rocken doet hij nog steeds. “Superdik”, “Energy”, “Helemaal gek”.

3. Wilco @ TivoliVredenburg

“Ode to joy”

Op 9 november 2016 stonden de leden van het Amerikaanse Wilco nogal bedroefd op het podium van TivoliVredenburg. Het was de dag dat Donald Trump als president van Amerika verkozen werd. Daar was de band duidelijk niet blij mee. “We will not waste tears on that motherfucker. I don't cry because of him. I cry because I need to mourn”, aldus frontman Jeff Tweedy. De titel van Wilco’s 11e album “Ode to joy”, doet vermoeden dat de band haar levensvreugde weer terug heeft gevonden. Het weerzien met TivoliVredenburg leek daar in elk geval wel op. “Fantastisch”, “Wilco stelt nooit teleur”, “Flawless”, “The greatest live band ever”.

2. dEUS @ Trix

“The Ideal Flashback”

Bij sommige albums heb je niet in de gaten dat ze stiekem al weer 10, 15, 20 jaar oud zijn. ‘The Ideal Crash’ van dEUS is zo’n album. Het is al 20 jaar geleden dat Tom Barman en de zijnen dit iconische album uitbrachten en het staat nog steeds als een huis. Zeker live. Dit ondervonden o.a. de Muziekgieterij in Maastricht, Paradiso in Amsterdam en Trix in Antwerpen. Die laatste zelfs met drie uitverkochte avonden op rij.  “Dit blijft awesome”, “Magic hours”, “Goddelijk”, “Meebrullen van begin tot eind”.

1. Muse @ Ziggo Dome

“Kapot goed”

De nummer 1 van september is voor nog zo’n band die al meer dan 20 jaar nooit teleurstelt: Muse. Ze waren eerder dit jaar al te bewonderen in het Goffertpark en op Rock Werchter. Afgelopen maand was de Ziggo Dome aan de beurt om onderworpen te worden aan het totalitaire regime van Matthew Bellamy en Murph (een levensgrote pop die opvallend veel lijkt op Iron Maiden’s Eddie). Een overweldigende show met ontelbare lichtjes, dansers en vooral een superstrak gespeelde set hits laat het publiek met open mond achter. “Niet te evenaren”, “Niet normaal”, “Wat. Een. Show.”


Jij bepaalt de Top 10!

Wil jij zelf ook je stem laten horen en gigs raten? Dat kan door de optredens die je bezoekt te raten en toe te voegen aan je persoonlijke concert-tijdlijn in de Gigit app. Je vindt ‘m in de app store!

Over Gigit

Gigit is een concert- en festival-app waarin je alle door jou bezochte concerten bewaart, beoordeelt en deelt met andere muziekliefhebbers. Wat Untappd is voor bierliefhebbers, IMDb voor filmfanaten en Runkeeper voor hardlopers, is Gigit voor concertgangers. Start vandaag jouw “Liveline” en herbeleef alle toffe gigs die jij zag in je leven!

All the concerts you’ve been to, in one app!